Filem : Syurga Yang Tak Dirindukan

11:16 PM

Salam semua..

Pernah tak tengok filem tajuk kt atas tu?it is indonesian film..sebenarnya release kt sana 2015..saya pun tak pernah tahu pasal kewujudan movie ni...heheh..tp..lepas tgk..takleh move on plak..aduyaiii..

Ok..semuanya brmula bila new feeds kt FB from Astro Gempak keluar pasal filem ni..sy tengok tajuk macam menarik..tengok jap starting dia..budak lelaki tgh berlari mcm nk kejar mak dia..lepas tu mak dia mati kena langgar kereta..sy stop jap..dalam hati..sure best ni cerita ni..kisah pasal mak la kot..sebab tajuk ada syurga..syurga kan di bawah tapak kaki ibu..tapiiiii..sangkaan saya salah sama sekali..rupanya cerita ni berkisahkan tentang poligami..

Yang membuatkan saya terus tertarik nak nonton cerita ni..sbb nak tahu..apa yang dimaksudkan dengan surga dalam movie ni..so saya pun layan la..sbb kt rumah tak smpt tgk..maka saya layan kt ofis..tp time lunch la..time keje..kena belasah dgn boss plak kang..hahahah..

Ni adalah kisah seorang arkitek nama Pras..dia jatuh cinta dengan Arini, masa trjumpa Arini tengah mengajar..pastu dorang kahwin dan dapat ank seorang..kehidupan dorang bahagia sangat..ibarat fairytale utk Arini..sehinggalah Pras membantu seorang wanita (Meirose) drp kemalangan..wanita tu tidak ada sedara langsung..dan wanita tu pulak hamil 7 bulan dan doktor trpaksa operate utk selamatkan bayi dalam kandungan perempuan tu..Pras menamakan bayi itu sebagai Akhbar..dan selepas wanita tu sedar..dia cuba utk bunuh diri..Pras selamatkan wanita tu dan berjanji utk menikahi wanita itu..sbb Pras taknk Akhbar jadi seperti dirinya..membesar tanpa kasih seoarng ibu..

Bila Pras balik utk cerita perkara sebenar kpd Arini..Ayah Arini meninggal dan pada hari utu jugak..Arini baru tahu yg ayahnya berkahwin 2..jd usaha Pras untuk memberitahu Arini trangguh sbb dia tak mahu susahkan hati Arini dengan masalah yg bertimpa2x..

Cmna kesudahan cerita ni???sila la tengok sendiri tau..hehehe..mcm mana Arini boleh tahu Pras ada isteri kedua..siapa yang Pras pilih..apa akan jadi pd Meirose? Apakah surga yang dimaksudkan?semuanya akan terjawab bila anda tonton sampai abis cerita ni..banyak sangat dialog2x best dalam movie ni..dan pengajaran yg paling utama yg cuba disampaikan ialah belajar ikhlas dan redho.. 😊😊😊

Ok..ni adalah antara dialog2x atau quote yg best daripada filem ni..tepek skitt utk renungan bersama



Ni dialog Arini..



Ni dialog Meirose..

Bestkan!!

P/s : cerita indo ni memang kalau kena jalan cerita..mmg mengasyikkan..i'm in love 😍😍😍😍

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

2 comments

  1. orang baru sempat tengok 20min pertama..bilalah nak siap tengok ni..tapi macam tak sanggup nak tengok..konfem banjir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. konfem hernee..huhuhu..tp best sangat..so kena p sambung abiskan ya..hehehe..

      Delete

Support JDT Blogger